U kent dat wel, een kabeltje veranderen, nou ja een netkabel, interlink en luidsprekerkabel. Ook andere luidsprekers proberen of ze verplaatsen en dan weer eens een netfilter uittesten. Wanneer je wat meer kennis van zaken hebt duik je in de apparatuur om hier en daar een elco'tje, condensatortje, spoeltje, weerstandje, chipje, transistortje of een buisje te veranderen. En geeft dat een beter resultaat? Lang niet altijd, waarom?

Omdat men vaak een paar dingen tegelijk heeft veranderd, stap voor stap is de beste weg! Als eerste en dat is zeker één van de belangrijkste zaken en juist vaak wordt vergeten is het reinigen met een veilig ontvettingmiddel van alle bij de tuning te gebruiken contacten, schakelaars, pluggen en connectoren. Die in de signaalweg zitten zijn natuurlijk de belangrijkste maar de rest mag ook niet over het hoofd gezien worden. Men kan dan met het echte tunen beginnen, het bepalen van de juiste positie van de luidsprekerboxen in uw luisterruimte.

Door veel te luisteren naar steeds dezelfde muziek en hetzelfde instrument of stem heeft u een vaste referentie. Met name kerkorgel (breed frequentiespectrum en grote dynamiek) is daar erg geschikt voor al of niet aangevuld met de menselijke stem en/of applaus (herkenbaarheid). U zult ontdekken dat soms een verschuiving van enkele decimeters al een opmerkelijk verschil zal geven, dat betekent dat met deze handeling de meeste eer te behalen valt. Daarna kunt u natuurlijk stap voor stap de rest van de apparatuur veranderen en telkens weer met gebruik van dezelfde test-CD of plaat. Controleer ook eens de netspanning en stroomvoorziening en plaats dan een goed netfilter.

Als fijntuning is het belangrijk aandacht te schenken aan de stap voor stap verandering van buizen of halfgeleiders en andere onderdelen in de apparatuur. Als laatste kunnen de kabels aangepakt worden, te beginnen met de luidsprekerkabel, daarna de interlink en de netkabel. Wanneer de tuning op deze manier wordt gerealiseerd geeft dat een gecontroleerd resultaat. Dan pas is Tunen een must en biedt het de mogelijkheid net dat ene beetje meer te geven wat noodzakelijk is voor een realistische muziekbeleving.